Efter att Oskarshamns flygplats lades ner i juni 2014 krävs alternativa resvägar för att ta sig till storstäder i Sverige och utomlands. Vad som tidigare kunde nås med direktflyg krävs nu buss eller tåg, eller flyg från Kalmar flygplats, för att ta sig till.

Stockholm

Direktlinjen till Stockholm var bland de sista att lägga ner innan Oskarshamns flygplats slutligen stängdes för kommersiellt flyg. Den som vill ta sig till Stockholm med bil får färdas i strax under fyra timmar, ungefär lika lång tid som det tar till Malmö och Köpenhamn.

Vill man ta sig med tåg och buss finns flera alternativ. Till exempel kan man ta bussen till Norrköping och därifrån byta till tåg med SJ. Det här innebär ett byte och tar ungefär fyra och en halv timme. En annan resväg är att, med pendeltåg, ta sig till Nässjö för att därifrån byta till ett av SJ:s tåg mot Stockholm. Det går även att ta sig till Kalmar med buss och därifrån flyga direkt till Stockholm.

Malmö/Köpenhamn

Under en kortare period fanns en direktlinje mellan Oskarshamns flygplats och Köpenhamn. Linjen lades dock ner efter enbart ett par månader till följd av otillräcklig biljettförsäljning. Idag kan Oskarshamnsborna, på snabbaste vis, ta sig med buss till Alvesta och därifrån tåg ner till Köpenhamn, som också stannar i Malmö på vägen ner.

Det går även att ta sig med egen bil direkt till Alvesta innan man kliver på tåget. Att åka bil direkt från staden till Köpenhamn tar lite mer än fyra och en halv timme. Till Malmö tar det fyra timmar ganska exakt.

Europa

Den som vill ta sig ut till Europa har flera alternativ. Ett alternativ är att ta bussen till Kalmar och ta flyget därifrån. Utvalda perioder och datum finns här charterresor till exempelvis Mallorca, Rhodos, Kreta och Cypern.

Ett annat alternativ är att bussen eller bilen till Alvesta och därifrån ta tåget ner till kontinenten. Det här är samma resväg som om man vill ta sig till Malmö eller Köpenhamn, med skillnaden att man fortsätter längre. Från Köpenhamn, och i viss mån Malmö, finns möjligheter att byta till tåg som tar en längre ner i Europa.