Idag vet alla vad en helikopter är för något och man hör dem ofta swisha förbi uppe i himlen. Denna luftfarkost flyger med en eller flera motordrivna rotorer som ligger horisontellt. En rotor liknar två eller flera vingar som roterar. Det är denna anordning som gör att en helikopter kan stå helt stilla när den är i luften. Något som är en väldigt unik flygegenskap som bara helikoptrar har, men inte någon flygplansmodell.

Användning av helikoptrar

Helikoptrar används inom många olika områden. Inom det civila används helikoptrar exempelvis till att transportera skadade eller sjuka människor till sjukhus, så kallade ambulanshelikoptrar. Eller till att hjälpa människor som är i nöd till land eller havs. Dessa kallas för räddningshelikoptrar. De används också till att transportera personal till oljeplattor, släcka skogsbränder och som polishelikoptrar. De används också inom det militära där de används som transporthelikopter, attackhelikopter, understödshelikopter och ubåtsjakthelikopter. Inom dessa kategorier finns sedan massvis med olika modeller som används inom de olika områdena.

Vanligaste modellerna i Sverige

Det finns en rad olika modeller och den mest använda av helikoptermodeller i Sverige är Bell 206. Denna helikopter används av bland annat polisen och civila operatörer. Bell 206 är en lätt, tvåbladig och enmotorig helikopter som är tillverkad av Bell Helicopter. Inom ambulanshelikoptrar är den mest använda modellen Eurocopter EC 135. Denna modell är en tvåmotorig civil helikopter som skapats av Airbus Helikopter. Denna tillverkare har tidigare haft namnet Eurocopter. Inom militärens transporthelikopter används modeller som exempelvis Utility Helicopters, UH-60 och Cargo Helicopters, CH-47.

Populäraste modellerna i världen

Den mest framgångsrika modellen är Bell 206 Jet Ranger. Det är denna modell som är sinnesbilden för hur en helikopter ska se ut. Världens största helikopter idag är den ryska Mil MI-26. Denna modell är en transporthelikopter som skapades av Sovjetunionen. Detta är världens största helikopter och den kan bära upp till 20 ton. Den har dock lyft större laster. Mil MI-26 hade sin första flygning 1977, men togs i bruk för första gången 1984. Den har bland annat använts under bekämpningen av olyckan i Tjernobyl.

Världens snabbaste helikopter idag har namnet Eurocopter X3. Denna modell har slagit ett snabbhetsrekord på 487 kilometer i timmen under en dykning. Denna modells alla tre rotorer drivs av två stycken turbomecca RTM322-motorer som är skapade av Rolls Royce. En annan modell som är ganska känd är Bell UH-1Iroquois, Huey. Denna helikopter är en amerikansk helikopter från Bell Helikopters. Mest känd är den från Vietnamkriget, till vilket det tillverkades ungefär 16 000 UH-1 i olika modeller. Denna modell ersattes senare av UH-60 Black Hawk.