När någon säger Oskarshamn kanske du tänker på hockey, kärnkraft eller båtar och färjor. Staden, som ännu är ganska ung, är känd för en hel del trots sin ringa storlek med ungefär 18 000 invånare. Många har passerat här i syfte att ta sig med båt till antingen Öland eller Gotland.

Historia

Innan Oskarshamn fick stadsrättigheter fanns här ett fiskeläge, som i mitten på 1600-talet upphöjdes till köping av drottning Kristina. År 1677 härjade danskarna längs stora delar av östkusten och brände bland annat ner hela köpingen, så att bara en stuga återstod.

Efter uppbyggandet skulle det, ungefär ett sekel senare, ansökas om stadsrättigheter. Den första ansökan avslogs men åtföljdes av ytterligare ett antal ansökningar under 1700- och 1800-talen. Det skulle ta nio ansökningar innan Oskarshamn, som hette Döderhultsvik innan, fick sina stadsrättigheter. Namnet Oskarshamn var efter dåvarande kung Oscar I.

Kultur och fritid

I Oskarshamn finns ett rikt föreningsliv, med 180 föreningar i föreningsregistret. Dessa, och andra aktörer inom kultur och fritid i staden, stöds bland annat genom föreningsbidrag och kultur- och fritidsstipendier.

En central byggnad i Oskarshamns kulturliv är Oskarshamns Kulturhus, som ligger mitt i staden. Här finns en stor del av stadens kultur under ett och samma tak. Stadsbiblioteket, Sjöfartsmuseet, Döderhultarmuseet, en konsthall och Ögonblick i Oscarshamn är exempel på saker man kan uppleva här.

Vanliga fritidsnöjen för Oskarshamnsborna är till exempel att bada i hav eller insjö, sporta i ishallen, simhallen och idrottsparken eller komma ut i naturen.

Oskarshamn Stads egna hemsida kan du läsa mer om stadens historia, vad som händer just nu och hur framtiden för staden ser ut.

Utbildning och arbetsmarknad

I Oskarshamn finns för-, grund- och gymnasieskolor. Norra folkskolan, Valhallaskolan och Kristinebergsskolan är exempel på grundskolor som ligger mer centralt i staden. Därtill finns även Rödsleskolan, som ligger lite mer avlägset.

Här finns en gymnasieskola, Oscarsgymnasiet, som har ungefär 1 000 elever fördelat på 12 olika linjer. På en del av linjerna är det möjligt att kombinera studierna med fotboll eller hockey. I Oscarsgymnasiet finns även plats för vuxenstudenter.

Vad gäller arbetsmarknaden har kärnkraften haft en stor betydelse sedan invigningen 1972. Historiskt har arbetstillfällena varit centrerade kring varvsverksamheten, även om det inte riktigt ser likadant ut idag. Oskarshamn är dock fortfarande en betydande hamnstad med såväl nationella som internationella avgångar.