Ett flygplan är en luftfarkost som används till att transportera människor och varor, forskning, nöje och sport. Detta vet i princip alla. I dagens läge när alla är ute och reser omkring i världen så ser man hur många olika flygplan det egentligen finns att flyga med. Många tänker säkert ”flygplan som flygplan, alla ser likadana ut.” Det må så vara men vad för slags flygplan man reser med kan variera stort beroende på vart man åker.

De vanligaste flygplanen

De vanligaste flygplansmodeller som man möter idag använder sig av antingen en jetmotor eller en propellermotor. Ett av de vanligaste flygplanen som används idag inom turistflygningen är Boeing 737. Detta plan kan man även se på många flygplatser i Sverige. Detta plan är mycket stabilt och populärt hos stora flygbolag. Denna typ av plan kan bära många antal passagerare och har ett stort utrymme för att förvara bagage.

Foto: B.Forenius/Shutterstock.com

Det flygplan som vanligtvis används när det är kortare distanser är Cessna flygplan. Dessa finns i många olika modeller och utförande. Cessna passar vid transporter av en mindre mängd passagerare.

Är man en erfaren resenär har man säkert sett eller färdats med en Airbus. När det gäller Airbus finns där många modeller. Den största heter Airbus 380 och är designad för att kunna ta en mycket stor mängd med passagerare, men kan även användas som ett fraktplan för stor och tung last. Detta plan är ett mycket stort och rymligt plan som ger hög komfort. De är vanligtvis indelade i en ekonomiavdelning, en businessavdelning och en exklusiv del där förstaklass-passagerarna sitter.

Flygplanens historia

Det har snart gått 115 år sedan människan för första gången lyckades lyfta från marken i en maskin. Bröderna som lyckades med detta hette Wilbur och Orville Wright. I många år försökte de uppnå sin dröm och lyckades sedermera med att skriva världshistoria. Med minst tre förstörda flygmaskiner under sitt bälte lyckades de till sist att bygga en modell som fick namnet ”The Flyer”. Modellen flög varken långt eller länge men deras mål hade uppnåtts. När väl styrningen inte längre var ett problem använde sig äventyrare och överklassen av flygplan.

Den första långa flygningen gjordes av Charles Lindberg år 1927. Denna man var den första som gjorde en ensamflygning över Atlanten. Efter att ha gjort detta blev han både världskändis och pristagare av Orteig-priset. Idag sker det nästan 26 000 flygningar varje dag i hela världen. Två av de största planen som används idag är som nämnt tidigare, Boeing och Airbus. Där finns oändligt många modeller av den mindre sorten. Flygbolagen idag varierar i storlek men världen största flygbolag är American Airlines som har cirka 88 miljoner passagerare varje år.