Av säkerhetsskäl finns det en mängd regler och lagar gällande hur nära flygplatser drönare får flyga. Från och med den första februari i år har dock många av dessa regler lättats avsevärt. Det är Transportstyrelsen som lättat på reglerna när det kommer till en mängd olika punkter.

En av de största ändringarna Transportstyrelsen genomfört i relation till drönare och flygplatser är det avstånd från en flygplats som krävs för att det ska vara lagligt att flyga med en drönare. Detta avstånd var tidigare 2 mil, men har från och med den första februari minskat kraftigt till att numera endast vara fem kilometer. Drönarna får även flygas i kontrollerat luftrum, men då med en maxhöjd på 10 eller 50 meter. Vilken av dessa två höjder som gäller varierar från flygplats till flygplats.

Du kan behöva tillstånd

Vill du flyga din drönare inom fem kilometer från en flygplats krävs det att du har ett tillstånd. Det är med andra ord inte fritt fram för alla som äger en drönare att börja köra dem över flygplatser. Dock har reglerna alltså blivit betydligt mindre strikta vilket öppnar många möjligheter.

En annan regel som förändrats är att Transportstyrelsen inte längre kräver tillstånd från dig som vill flyga din drönare kommersiellt. Kommersiellt innebär i detta sammanhang att du flyger din drönare för att ta foton eller liknande som du sedan tänker sälja.

Värt att notera är att dessa nya regler enbart gäller drönare som väger mindre än sju kilo. De som är tyngre än så kräver tillstånd för att få flygas. Detta gäller även vid flygplatser som lagts ned och endast används för privatflyg.

Detta är förstås bra nyheter för alla som äger en drönare. Faktum är att drönare blir allt mer populära bland många hushåll runt omkring i landet. Det är därför förståeligt att Transportstyrelsen tar detta i beaktning och lättar på reglerna, detta eftersom det annars kunnat resultera i en massa onödiga anmälningar och arbete. Det är inte bara privatpersoner som använder sig av Drönare utan numera är det även ett verktyg som används i yrken så som skogsbranschen och liknande, i och med denna regeländring gör det arbetet enklare med drönare.

Kategorier: Okategoriserade