2014 lades all kommersiell flygtrafik ned till Oskarshamns flygplats då den inte längre var lönsam men det finns fortsatt många alternativa resvägar till och från staden. Att ta sig till Oskarshamn via flyg är relativt enkelt då det finns ett antal flygplatser i närliggande tätorter som fortfarande har kommersiell trafik. I dagsläget så är Kalmar den flygplatsen som ligger närmast Oskarshamn, men även Ronneby, Växjö och Jönköping ligger på lämpligt avstånd för dig som ska resa till Oskarshamn.

Kalmar flygplats

Foto: VanderWolf Images / Shutterstock.com

Kalmar flygplats, eller Kalmar Öland Airport som den officiellt kallas, ligger ungefär 1 timmes bilfärd ifrån Oskarshamn. Hit kan du resa reguljärt från Stockholm – Bromma med flygbolaget BRA och från Stockholm – Arlanda med SAS. Du kan även hitta ett fåtal destinationer med charterföretag ifrån Kalmar flygplats och exempelvis TUI erbjuder resor till Gran Canaria under vintertid och till bland annat Cypern, Mallorca och Rhodos på sommaren. Du tar dig hit från Oskarshamn med bil eller med buss till Kalmar, där du gör ett bussbyte.

Växjö Flygplats

Växjö Småland Airport ligger cirka 1 timme och 40 minuter ifrån Oskarshamn med bil. Vill du åka kollektiv trafik tar det dock längre tid då du behöver åka till Kalmar för att där byta transportmedel. Även om Växjö flygplats ligger något längre ifrån Oskarshamn än vad Kalmar gör är detta troligtvis ett av de bättre valen av närliggande flygplatser tack vare dess storlek. Härifrån kan du resa med BRA, RyanAir, Thomas Cook, Jet time, Wizz, Czech Airlines och KLM, vilket ger stort utbud på destinationer.

Jönköping och Ronneby

Jönköping Airport har också ett gediget utbud på både reguljärflyg och charterflyg, och är ett bra alternativ för dig som kan ta dig med bil från Oskarshamn till Jönköping. Bilresan tar runt två timmar men tyvärr så finns det ingen bekväm kollektiv reslinje mellan dessa två destinationer. Du parkerar dock enkelt och relativt billigt på flygplatsen, en vecka på långtidsparkeringen kostar runt 520 kronor. Härifrån går ett flertal flyg till Stockholm dagligen samt att du hittar flera charterresor till olika destinationer flera gånger i veckan.

Ronneby Airport är en av Swedavias flygplatser och hit tar du dig med bil ifrån Oskarshamn på ungefär två timmar. Men precis som med Jönköping är det relativt omständligt att ta sig hit med kollektiva färdmedel. SAS och BRA är de enda två flygbolagen som trafikerar Ronneby flygplats och du kan endast resa till Stockholm – Arlanda och Stockholm – Bromma härifrån. Flygen går dock flera gånger dagligen och är ett bra alternativ för dig som har Stockholm som slutdestination, alternativt ska resa vidare till andra destinationer från Arlanda.